maanantai 1. joulukuuta 2008

Sidos ja Kasvu

Osallistun Hyvinkään Taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttelyyn, jonka Hyvinkään-pään avajaiset ovat torstaina. (Tässä olkaa hyvät: kutsu avajaisiin.) Minulta on esillä kaksi teosta: Sidos (2006) ja Kasvu (2008 eli juuri valmistunut). Teokset eivät ole taidemuseossa vaan juna-aseman sisätiloissa pienessä, suljetussa, lasiseinäisessä huoneessa. Niitä katsellaan tässä ripustuksessa siis ulkoapäin.


Molemmat teokset koostuvat sisäkkäin ommelluista valkoisista naisten paitapuseroista (no, joku lastenkin on mukana). Sidoksessa on kaksi paitaa, pieni ja iso, jotka yhdistyvät toisiinsa punaisin pistoin. Kasvu koostuu kolmesta päällekkäisestä paidasta, jotka pienenevät sisäänpäin. Ne on ommeltu yhteen etuosistaan, ja selkäkappaleisiin on kirjottu jälleen punaisella langalla puun kuva. Paidat ovat siis toisissaan kiinni myös takaa.

Sidos (vas.) ja Kasvu.

Punainen tuntuu olevan minulle yleisestikin jonkinlainen elämän väri. Puu on sen sijaan aiheena kiehtonut minua erityisesti reilun vuoden verran: se miten se rakentuu, kasvaa, haarautuu, kätkee sisäänsä ytimen. Siis yhtä aikaa mitä sisäänpäinkääntynein ja mitä ulospäinsuuntautunein, vähän niin kuin itse koen olevani. Se on ihmisen kuva ja samalla elämisen, hengittämisen ja muuttumisen kuva. Puusta aiheena voi tehdä mitä vain. Tässä olen ajatellut ehkä eniten kasvua ja sukupolvia, tulevia ja menneitä. Tarinoita puuhun kätkeytyy loputtomia.

5 kommenttia:

Bluesea kirjoitti...

Hei, onnea uuden näyttelyn johdosta!
Sidos taitaakin olla tuttu jostain aiemmin, mutta Kasvu ei (kun kerran on uusi). Suloiset työt. Ja kiva näyttelypaikka.

Hyvää pohdintaa!

Anonyymi kirjoitti...

Upeita töitä!

Olisi ihana tulla avajaisiin, mutta torstai on jo varattu. Onneksi näemme kuitenkin pian - otathan lisää valokuvia töistä?

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Moikka ja kiitokset molemmille! Täytyy joo kuvata tai - öö - laittaa parempi kuvaamaan. Ja Halpis, nähdäänpäs joo piakkoin :)

junglehouse mom kirjoitti...

Josko sitä jo huomenna pääsis katsomaan töitä eikä vain sitä tyhjää tilaa :D

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Joo nytpä on siellä kopissa jo katsottavaa ainakin - mutta avajaiset huomenna kuitenkin museolla, missä pääseekin ihailemaan muiden hommia :)