lauantai 9. elokuuta 2008

Pienet kiinalaiset sormet

Pidimme joskus vuosia sitten siskoni kanssa käsityökerhoa. Ideana oli se, että kokoonnuimme kahdestaan kunnianhimoiset käsityösuunnitelmat muassamme ja päädyimme yleensä laittamaan ruokaa ja sen päälle räpeltämään jotain. Toisessa tapauksessa, joka oli myös hyvin tyypillinen, Soila laittoi ruokaa (jotain tulista intialaistyyppistä) ja minä korjasin jotakin hänen vaatettaan niin radikaalein ottein, että oikeastaan vaatteesta tuli melkein kokonaan uusi. Muistan ainakin yhden villakankaisen talvitakin, jota kursittiin pienemmäksi tuntikausia, kunnes lopputulos miellytti.

Varsinaisten käsityökerhovuosien jälkeenkin on ollut tavallista, että Soila tulee meille jonkin muutettavan vaatteen kanssa. Meillä tätä tilannetta kutsutaan nimellä pienet kiinalaiset sormet, millä Soila on viitannut muka käyttämäänsä orjatyövoimaan. Toisaalta hänen omat pienet kiinalaiset sormensa ovat samaan aikaa meillä olleet tehokäytössä ja tehneet itsekin käsitöitä, laittaneet ruokaa tai hoitaneet kämppää siistimpään kuntoon (huhhuh, muistuu kuitenkin mieleeni se kerta kun oikeasti itkin: siivottiin silloista työhuonettani, ja lopulta Soila oli kantanut puolet tavarasta olohuoneeseen eikä enää auttanut muu kuin hoitaa loputon urakka loppuun tai kohdata Jannen viha). Siskon kanssa on ihana vain olla, tehdä mitä tahansa ja samalla parantaa maailmaa eli ylistää tai parjata milloin mitäkin ja usein molempia samaan aikaan.

Eilen Soila-kummitus, tai "pummitus" niin kuin kummipoika Antto sanoo, oli meillä taas katsomassa lapsia ja leikkimässä heidän kanssaan. Samalla hän sai jotenkin aikaiseksi pienen ihmeen: hän siivosi keittiön tasot. Jospa nyt osaisimme vähän aikaa täyttää likaiset astiat heti astianpesukoneeseen, josta olisi siis puhtaat siirretty heti kaappiin... Muutenkin motivaatio keittiön kunnon ylläpitämiseen on taas kova.



Kun Soila siivosi, kanniskeli Aaronia ja viihdytti Anttoa, ompelin Soilalle takkia erittäin edullisesti ostamastani kankaasta, joka taitaa olla oikeasti huonekalukangasta mutta joka sopii mielestäni erinomaisesti myös vaatteisiin. Kaavoitimme sen yhteistuumin: takin piti olla ylhäältä istuva mutta levetä reilusti, etukappaleiden piti aueta keskeltä ja muodostaa helmaan sivuille kolmiot. Hihoissa sai olla pientä pussitusta, samoin kauluksen alla olevassa etukappaleessa. Rinnan päälle tulee poikkisauma. Hihansuut ovat aivan aavistuksen pussittavat. Vaatteesta puuttuu vielä vuori, ja siihen saattaa tulla selkämykseen kiristystä säätelevä nauhasysteemi. Muutama nappi ainakin tulee. Kuvaa oli vaikea ottaa, koska kankaan materiaali on niin vaihtelevaa väritykseltään; saumoja ja laskoksia ei näy kunnolla, ainakaan nyt salamalla lätkäistynä. Kuitenkin olen tyytyväinen takkiin tähän asti: kuka tietää, vaikka olisi tulevaisuuden klassikko?

Lopuksi vielä kuva, johon on piirretty vaatteen saumat, kun kerran niistä ei oikein ota tolkkua noita muita kuvia katselemalla.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hehee Salla! Takki näyttää hienolle ja keittiö hmmm... uskomattomalle! Tavoitteessasi pitää keittiö siistinä on reilusti kunnianhimoa mutta se EI ole mahdotonta ;)

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Kiitos kiitos, toivotaan, ettei ole mahdotonta! Tänään meinasi repsahtaa, mutta sain illalla vähän paikkailtua tilannetta. :D Ihmettelen, onko teillä normaalisti sellaista kuin silloin kerran käydessäni vai oliko vain silloin iso luuta lakaissut. Kateeksi käy! Mutta kyllä mäkin joku päivä vielä pystyn melkein samaan. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mä en enää muista millaista meillä silloin oli, mutta mä taisin silloin olla vielä "yhtenä kappaleena" eli aikaa luutimiselle oli yllin kyllin. Ja onhan tässä tilaa levitellä tavaroita, heh. Mä en myöskään ole mikään siivooja-ihminen, mutta mulla on ehkä aika hyvin hallussa tuo 80-20 -sääntö :). Hienoa, että olet paikkaillut tilannetta!

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Joo yhtenä kappaleena oltiin molemmat, mulla viikkoja siinä 38, jos oikein muistan, ja sulla siis jotain 30:n paikkeilla, vähän reilut ehkä. Kyllähän se lapsi toki vähän siivousaikaa ja -intoa verottaa. Rupeaa tuntumaan kyllä siltä, että mulla onkin ehkä tilanne usein 60-40 eikä 80-20. :P Ei muuta kuin itsekuria vähän lisää...

Anonyymi kirjoitti...

Meillä sekasortoa voi puolustella remontilla (ja sen vuoksi teemme remonttia aina). Viimeksi elimme remontoimattomassa kodissa vuonna 1999, kun asuimme paritalossa. -Terkkuja muuten kummipojalle!

junglehouse mom kirjoitti...

Miten mulla on mennyt tää ihan ohi.. Ei näköjään muistakkaan enää monta kertaa päivässä käydä kurkkimassa..

Mutta hieno takki!! Voitais hei sun kanssa alkaa pitää käsityökerhoa kans, miehet ja lapset toiseen kämppään ja me kankaiden ja koneiden kanssa toiseen, saisin sitten oppia samalla eikä aina tarvis ratkomistuokioita niinkuin yksin tehdessä ;D

Ja mikäs niissä siskoissa on kun saa tuon keittiön niin kiiltäväx ja.... tavarattomax?!? Sais taas se omakin tulla täällä käymään, köh köh..

Anonyymi kirjoitti...

Siis hyvänen aika, Soila on saanut tuollaista jälkeä, jota itsekin silloin joskus tavoittelin, kun aikoinani yritin vähän saada pöytälevyä näkyviin teillä!!! :) Nyt kun Janne on päässyt yli siitä etten mä saisi siivota teillä, niin nyt mulla on vähän muuta touhua tässä :) Mutta kaikki lähtee mun mielestä just siitä, et likaset astiat heti koneeseen ja puhtaat koneesta heti poies, et sinne niitä likasia mahtuu. Kaikki ruuantähteet heti roskiin, kuten myös kaikki käärepaperit ja ruokapakkaukset. Ja roskis pitää tyhjentää niin usein, et sinne on kiva laittaa niitä roskia, ja et sinne niitä mahtuu. Vielä se, et ku kaapista jotain ottaa, ni se heti käytön jälkeen takas sinne. Ah, pääsimpäs pätemään :) Mut ei tos kai ollu mitään uutta. Teil vaan osataan ottaa niin rennosti ettei koko päivä mee pilalle jos on tiskit pöydäl :) Teil on tärkeempääkin ajateltavaa.

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Tervehdys ja kiitos taas kommenteista! Onpas niitä kiva saada. Kivaa Halpa remppa, että olet säkin kotiutunut blogimaailmaan. Kummipoika otti terveiset tyynesti vastaan, varmaan saa takaisinkin lähettää, vaikka unohdin kyllä kysyä. Oispas kiva nähdä siellä markkinoilla, mutta vieläkään en tiedä.

Joo eikö vaan olekin sisko pistänyt pöydät kiiltämään, J. Mom ja Heidi? J. Mom, todellakin voisi yrittää kerhoilla käsitöiden merkeissä, sehän ois ihan mahtavaa! Heidikin mukaan ja äijät voidaan eristää jonnekin huutoetäisyyden ulottumattomiin.

Heidiltä tulikin hyvä lista perussiisteyden ylläpitoon (päsmäri-pätijä, hähää!). Tuosta kun lähtee niin eiköhän tule siistimpää. Nyt olenkin pitänyt huolen siitä, että tiskit tulevat koneeseen, toistaiseksi. Tuo on kyllä hyvä huomio tuo roskis, liian usein tavaran asettelu roskikseen yltää älypelin mittoihin, eikä sitä sitten ole kiireessä niin mukava tehdä (lisäksi takuuvarma urputuksen aihe on aviopuolison päälle kippautuva kasa tyhjiä mehupulloja ja langanpätkiä).

Anonyymi kirjoitti...

Elohiiren blogissa eilinen postaus keskittyy vähän siivoamiseen ja siin on muutama siivouslinkki. Voihan ku tekee mieli alkaa siivota! Käyhän kattoos ku ehit!

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Voi olipa kiva taas vierailla Elohiiren blogissa! Aika harvoin siellä käyn, mutta onhan silmäniloa aina sinne eksyessäni. Siivouslinkkejä oli tosiaan kivasti, mutta etenkin tuo ensimmäinen, Fly Lady, näytti kädenojennukselta rojukaaoksen keskellä elävälle. Kiva musiikkikin Elohiirellä, oikein kesäinen!
Laitan tähän vielä linkin, jos joku muukin haluaa käydä tutustumassa:
http://elohiiri.blogspot.com/

Bluesea kirjoitti...

Vitsi, kun näyttää siistiltä! Hauska toi teidän kolmen altaan tiskipöytä. Sellaisia en ole juurikaan nähnyt. Ovatko tasot edelleen yhtä siisteinä?

Söpö toi suunnittelemasi (?) ja ompelemasi takki. Ihan Soilan oloinen ;-)

Kivoja uusia blogituttavuuksia: Halpa remppa ja Elohiiri ainakin. Ne ehdin tsekata.

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Kiitos takkikehuista! Aika lailla kyllä Soila kyllä tuon suunnitteli, ja pohjana oli eräs hänen neuletakkinsa, jonka kaavaa sitten tuunailtiin.

Kröhöm, nuo tasot. No, vaihtelee, ainakin yritän olla astianpesukoneen kanssa ahkerampi, eli kyllä tilanne on joka tapauksessa paljon parempi nyt kuin jokin aika sitten. Asenteessanikin on tapahtunut muutos: yritän aloittaa jonkin ruoanlaitto- tms. homman aina keittiön tasojen järjestelyllä, vaikkakin menestys vaihtelee.

Meidän tiskiallas on kyllä aika kiva minunkin mielestäni, vaikkakin altaiden pienuus vähän harmittaa, samoin kuin se, että koko allas on jopa mulle hyvinkin alhaalla. En silti vaihtaisi, kun kerran tuollainen antiikkisysteemi on. :) "Hyvinkään jotain" tuossa lukee, mitähän se olikaan... eli ihan paikallista tuotantoa, ja olettaisin talon alkuperäiseksi.

Eikös vain olekin kivoja blogeja? Elohiiri ei ole henkilökohtainen tuttu, joten ei ole tullut tavaksi koko ajan käydä katselemassa, mutta aina aika ajoin kuikuilen kuitenkin. Nämä tuttujen blogit ovat sitten niitä suurempia pakkomielteitä... :)