lauantai 5. joulukuuta 2009

Shoppingit kurissa tai siihen suuntaan tai sitten ei

Päätin ostoksettoman viikkoni tasan viikko sitten lauantaina. Olin siis tehnyt kaikki ruoka- ja muut kauppakäyntiä vaativat shoppailuni jo edellisenä lauantaina enkä näiden päivien välillä ostanut mitään, vaikka silloin tällöin mielessä erilaisia tarpeita kävikin. Voin röyhistellä: linja piti hienosti enkä tullut käyneeksi marketeissa kertaakaan. Muutenkin rahanmeno rajoittui pakollisten laskujen maksuun ja pakolliseen junamatkaan.

Kuin avukseni ravittuna pysymiseen sattui aikaisemmin tässä blogissa kuvattu tapaus, kun pakastimen ovi unohtui heti viikon alkajaisiksi raolleen, mikä varmisti sen, että kaikki säilössä oleva vielä syömäkuntoinen tuli tosiaan laitettua ruoaksi asti saman tien eli pitkälti käytettyä hyödyksi. Minulla oli muutenkin tarkat syömissuunnitelmat, mutta poikkesimme niistä jonkin verran paitsi pakastinepisodin vuoksi, myös siksi, että ruoka riitti pidemmäksi aikaa kuin arvelin. (Viikon aikana minulla oli nimittäin toinenkin projekti. Kirjasin kaiken syömäni ja yritin pitää huolta riittävästä kuidun- ja proteiininsaannista samalla kun pyrin välttämään tarpeetonta mässäämistä. Viikko opetti minulle mm. sen, että juon aivan liian vähän. Eräänä iltana tajusin seitsemältä, etten ollut juonut kupillista, lasillista, mukillista, en yhtikäs mitään koko päivänä.) Loppuviikon helpotukseni oli taideterapeuttinen ateljee, johon osallistuminen tarkoitti täysihoidosta eli aivan ihanista pöydän antimista nauttimista. Matkaeväänäni oli vain purkkaa ja hyvin jaksoin.

Paluu tavallisuuteen alkoi kotiutuessani sunnuntaina. Lasten kotiinpaluun ajoitus tuotti sen verran päänvaivaa, että vanhempani kävivät kaupassa puolestani. Sain heiltä kyydin kotiin ja kirjoitin ajomatkalla lyhyen, pikaisen ostoslistan. Se että ihanat äiti ja isä ostivat kaiken luettelemani lisäksi vielä kaikenlaista listan ohi ja omaan piikkiinsä, oli hieno bonus. Arvelin jo pärjääväni näillä antimilla koko viikon, mutta niinpä vain tiistaina tuli melko äkkiseltään tilaisuus paikata pari kaappien puutetta, ja siinä ilman listaa ostellessani ostelin sitten kaikenlaista muutakin hyödyllistä mutta suunnittelematonta.

Torstaina kävi toinen haksahdus: menin kauppaan ihan vain mukaan, mutta niinpä vain kävin apinoimaan ystävää, joka löysi kirjolohta halvalla. Lapsille kalakeittoa ja muuta! No, itselleni tofua vastapainoksi. Jospa siitä oppisi laittamaan jotain. Ei tullut edes kovin kummoista. Perjantaina menin suunnitellusti kauppaan ja pysyin kutakuinkin listallani, ja tänään taas lista kasvoi vähän turhan pitkäksi ja tuli oltua impulsiivinenkin. Lohduttauduimme Prismalla, koska Tarjoustalo oli jo mennyt kiinni viiden jälkeen (yllätys), eikä sieltä tietenkään löytynyt kaikkea ei-syötävää, mitä olin ollut ostamassa (toinen yllätys), joten mukaan lähti mm. enemmän mausteita kuin oikeastaan juuri nyt olisin tarvinnut (ei enää edes mikään yllätys).

Kaiken kaikkiaan kuitenkin olen sitä mieltä, että olen kehittynyt ostelussa, tai ehkä pikemminkin ostamatta olemisessa. Jälleen siltä varalta, että joku on tässä asiassa jos mahdollista vielä itseäni tumpelompi, kirjaan oppimaani sääntöjen muotoon. Päällekkäisyyttä aikaisemman kanssa esiintynee runsaasti. Olkaa armeliaita, tämä on prosessi...

* Tee kunnon lista ennen kauppaan menoa. Yritä miettiä osasto kerrallaan, mitä tarvitset. Mieti myös, tarvitsetko. (Listasta oli jotain aikaisemmassa postauksessa.) Kaupassa vertaillaan vain tuotemerkkien välisiä hintaeroja, ehkä joitain muitakin tekijöitä kuten kotimaisuutta tms. Kotona mietitään, tarvitaanko graham- vai täysjyvävehnäjauhoja ja mitä ravitsemuksellisia eroja näillä on.

* Pitäydy listassa. Tee etukäteen itsellesi selväksi, kuinka paljon ja minkätyyppisiä heräteostoksia ehkä sallit. Esimerkiksi hyviin leipä- tai lihatarjouksiin voi olla perusteltua tarttua. Jos sellaisia tulee vastaan, voit ehkä siinä hyllyjen välissäkin miettiä, voisiko jonkin listalla olevan korvata tarjoustuotteella.

* Kestä jonkin verran puutetta. Jos ketsuppi puuttuu, yritä olla lähtemättä kauppaan vain sitä hakemaan. Tai jos lähdetkin, kieltäydy katsomasta yhtään mitään muuta.

* Jos päädyt kauppaan ilman että sinun piti oikeastaan ostaa mitään, lupaa itsellesi tulla illemmalla uudestaan. Leiki vaikka, että juuri nyt ei sattunut lompakkoa mukaan. Mieti etukäteen, miten suhtaudut aivan mahtaviin tarjouksiin. Onko edes sellaisiin pakko tarttua? Jos olet päättänyt laittaa lapsillesi viikon ruoat makaronista ja soijarouheesta, onko sittenkään välttämätöntä ostaa halpaa kirjolohifilettä? Minun tapauksessani se oli perusteltua, koska en ollut tehnyt mitään järkeviä viikkoruokalistoja ajoissa. Muutenkin lapseni voisivat syödä enemmänkin kalaa.

* Ehkä tärkein oppamani asia: Pidä viikkoruokalistaa. Sellaista ei ole mitenkään vaikea suunnitella. Aloita viikko ruoalla, josta pidät ja jota on helppo muuttaa monenlaiseen muotoon sitten, kun alkumuoto rupeaa kyllästyttämään. Aloitin ostoksettoman viikkoni tomaatti-papukeitolla. Oli muuten hyvää, ainakin omasta mielestäni! Siinä oli tomaattimurskan ja valkoisten papujen lisäksi ainakin mausteita, porkkanaraastetta ja silputtua sipulia. Vasta loppuviikosta sekoitin keiton jämää pakastinhaaverin kokeneista kasviksista tehdyn gratiinin joukkoon. Jos keittoa, ruokailutilanteita ja mielikuvitusta olisi riittänyt, olisin voinut jatkaa keitostani pastakastiketta, muhennosta, pitsanpäällistä, mitä vain.

Ostosten tarkkailu on näköjään harrastus, johon jää koukkuun melkein siinä missä itse ostosten tekemiseenkin. Seuraavaa viikkoa tulee tervehtimään viikkoruokalista, jolla mahdollisimman pitkälti jo kaapista löytyvää, edullista ja terveellistä ruokaa.

7 kommenttia:

heidi kirjoitti...

Kiitoksia vinkeistä!! Viikkoruokalista vois olla ihan asiallinen. Joskus tapanani oli apinoida paikallislehtien kouluruokalistoja, paitsi ettei niistä kovin montaa erilaista yhdistelmää tietenkään tullut. Joitakin hyviä ideoita sieltäkin sai, mutta ohrapuuron miellän kuitenkin enemmän ilta-, aamu- tai välipalaksi kuin päivälliseksi tai lounaaksi :) Hieman ongelmaa valmiista ruokalistasta tulee, mikäli muu viikon ohjelma on sen verran tiukka, ettei tiettyjä ruokia ehdi valmistaa silloin kuin oli tarkoitus. Liiankin tuttu on tilanne, jossa katson myöhään illalla jääkaappiin ja huomaan siellä lojuvan paketillisen possunsuikaleita, eräpäivänään se nimenomainen päivä, tai jopa edellinen. Joo, eipä se liha ehkä siitä miksikään mene, mutta eipä ole kiva, kun jokin ruoka on pakko valmistaa, ettei se mene pilalle. Ja silloin kun juuri olisi tietenkin halunnut tehdä toisenlaista ruokaa, eikä sitä possua...

Kaupassakäyntiin sellainen ajatus vielä, että on aika tärkeää, millaisessa täyteystilassa sinne lähtee. Jos sinne menee juuri päivällisen nauttineena, ei tee mieli ostaa mitään ruokaruokaa. Sitä pyörii ympäri hyllyjä, eikä tosiaan tee mieli mitään kirjolohta tai uunibroileria. Ja jos olet päivällisen jälkeen syönyt vielä jälkiruokaa, se toisaalta hyvä, sillä kaupassa eivät kyllä makeat kiinnosta, mutta kiität itseäsi seuraavan kerran, kun jotakin makeaa tekee mieli. No, nämä toki pätevät ehkä vain meidänlaisiimme, jotka listoja emme niin harrasta. Teen kauppalistoja vain oikeastaan silloin, kun on tulossa jotkin isommat pippalot, joihin olen tekemässä tarjoiluja. Niihinkin listoihin kirjaan vain ne, mitä leivonnaisiin tarvitsee. Kaikki normaalit jogurtit, leivät ja juustot muistaa kyllä ilman listaakin :)

Katleena kirjoitti...

Hyvä lista! Vinkkasin siitä Kulutusjuhla-blogiin, koska siellä on asiasta kiinnostuneita lukijoita.

Katleena kirjoitti...

Pitäisi ehkä tarkentaa, että sielläKIN on kiinnostuneita lukijoita. :D

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Haha, kiitokset Katleena vielä tarkennuksestaKIN! :D Kiva kun vinkkasit ja puolin ja toisin, kiitos vinkistä, täytyypä käydä ihmettelemässä kulutusjuhliakin. :)

Heidi, hyvä idea tuo kouluruokalista! Siellä varmaan hyvää perusruokaa, josta ottaa oppia. Taitaa kotoisan viikkoruokalistan juju olla juuri jatkettavuus, eli yhtä tai kahta yksinkertaista ruokaa pohjaksi ja sitten seuraavina päivinä näistä jämistä voi yhdistellä ja jatkaa gourmet-kokkauksensa, tai yrittää.

Kiitos vielä muistutuksesta, vatsan täyttöaste ja -tapa on kyllä hyvä ottaa huomioon ruokaostoksille lähtiessä! :)

Katleena kirjoitti...

Nyt olet Kulutusjuhlan etusivulla:
http://kulutusjuhla.fi/

Toivottavasti sieltä tulee vakiolukijoita. :)

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Juhuu, siellä ollaan, mun hetki kuuluisuutta! :D Jee, kiitos K. (Ja sieltä löytyy sama kirjoitusvirhe kuin postauksessanikin, hommaa virhebongareille.)

Säätäjä-Salla kirjoitti...

On muuten tutustumisen arvoinen sivusto tuo Kulutusjuhla. Kiintoisia ja kiireessäkin helposti pureskeltavia poimintoja kulutuspähkäilyjen kanssa painiskelevien kansalaisten kirjoituksista ja kuluttamista käsittelevistä lehtijutuista.