lauantai 21. marraskuuta 2009

Kuinka käydään supermarketissa ostamassa viikon elintarvikkeet

Ylihuomenna alkaa shoppailuton viikkoni. Tänään oli siis paikallaan käydä täydentämässä ruokavarantoja, jotta en saa niveltulehdusta naapurien ovikellojen pimpottamisesta, kun milloin mitäkin puuttuu ensi viikon aikana. Yritän seuraavassa kertoilla, mitä opin suurostosten tekemisestä. Useimmat tai ehkä kaikkikin kohdat ovat luultavasti monelle itsestäänselvyyksiä, mutta uskokaa tai älkää, jotain opin jälleen kantapään kautta.

1. Suurostoksille lähdetään hyvin valmistautuneena. Kirjoitetaan kattava lista, jossa elintarvikkeet on jaoteltu paperille osastojen mukaan. Silloin voi kultakin osastolta poistuessaan nopeasti tarkistaa, onko kaikki varmasti mukana. Tuotteen nimen perässä on hyvä olla lukumäärä, etenkin jos ostokset täytyy tehdä juuri ennen sulkemisaikaa eikä luota prosessorinsa nopeuteen. (Kannattaa muuten katsoa, olisiko siinä avatussa kananmunapaketissa kuitenkin jäljellä yhdeksän munaa yhden sijaan. Tällä kertaa ammuin vähän yli: en oikeasti olisi tarvinnut kahta uutta paketillista. Nyt meillä on lähes 30 kananmunaa kotona, pärjäisinköhän niillä viikon?) Kynä mukaan!

2. Jätä jälkikasvu kotiin, jos suinkin voit. Itselläni kävi hyvä tuuri: vanhempani pääsivät valvomaan vesirokkopotilasta ja hänen veljeään - ja tarjosivat minulle tilaisuuden päästä hiukan huilimaan ennen viikkoa, jonka vietän luultavasti neljän seinän sisällä karanteenissa.

3. Olemme siis lähdössä suurostoksille. Kuvittelitko, että jalat ja kädet, reppu ja yksi muovikassi riittävät? Ota toki auto, jos sinulla on, tai jos ei, niin kuin minulla, pyörä, mielellään peräkärryineen. Kaljakärry, lastenrattaat, kottikärryt, mitä vain, kunhan et joudu jakamaan ostoksiasi kahdelle keikalle vain sen takia, ettei kama kulkeudukaan itsestään kotiin. Samasta syystä varaa mukaan ostoskärrypoletti tai sopiva kolikko, jos muistat, millaisia markettisi kärryt nielevät. Kasseja kannattaa olla ainakin neljä ja mielellään hiukan erilaisia, jos pakkaamisesta halutaan tehdä taiteenlaji: itse esimerkiksi pakkaan painavahkot ja kulmikkaat ostokset, kuten maitotölkit, mieluummin ryhdikkääseen paperi- tai kangaskassiin kuin venyvään muovikassiin. On helpompi kantaa useampaa kevyehköä kuin yhtä tai kahta tolkuttoman painavaa kassia, jotka räsähtävät rikki jossain liukuovien lähitienovilla.

4. Kierrä kauppa järjestyksessä, tutkaile listaasi tarkkaan otollisimman reitin löytääksesi ja rasti heti yli keräämäsi ostokset. Sitten näet nopeasti, mitä vielä puuttuu. Rahavarojesi mukaan voit tietenkin joko sallia tai olla sallimatta itsellesi heräteostokset, mutta muista, että olet suunnitellut kauppakeikkasi huolellisesti jo etukäteen etkä oikeasti tarvitse yhtään mitään listan ohi. Siksi ehkä sittenkin jätät hyllylle sen parsakaalin, josta anoppisi mahdollisesti saattaisi laittaa pateeta tms. tullessaan puolentoista kuukauden päästä kylään jostain Iisalmesta.

5. Ota huomioon sulkemisaika. Älä tee niin kuin minä, pysy siis kärryillä siitä, kuinka monta minuuttia sinulla on aikaa kerätä tarvitsemasi. Minä etsin Prisman perukoilla hiivaleipäjauhoja, kun kuulutettiin kaupan olevan nyt suljettu. Ehdin ihmeen kaupalla kaapata jonkin summamutikassa käteen osuneen myslin, mutta perunajauho, jäätelö ja ranskalaiset jäivät odottamaan jotain toista viikkoa juostessani ostoskärryrallia kohti makeishyllyä, josta kahmaisin mukaan aivan liian ison säkin hedelmäkarkkeja, paluu perusasioihin -suklaalevyn (Fazerin pettämätön sininen), pari pussillista halvinta ja pahinta purkkaa sekä Lakrisal-patukan, joka taisi pyörähtää kassalla jonnekin ulottumattomiin ja siis jäädä kohottamaan kaupan löytötavarasäilön pitäjän verenpainetta.

6. Pakkaa nyt ihmeessä ostokset kasseihin jo kassalla. Vaikka tuntuisi houkuttelevalta ajatukselta kärrätä ne suoraan auton viereen ja lappaa kamat takaluukusta sisään, et kiittele itseäsi siinä vaiheessa, kun kotisi parkkipaikalla kuljet sateessa sata kertaa kodin ja kontin väliä pari hassua jogurttia tai kaalinkerää kainaloissasi tai jäät siihen tuiskuun pakkaamaan tavaroita nyssäköihin. Ehkä tämä oli itsestäänselvyys, mutta havaitessani tänään houkutuksen ja vältettyäni sen katsoin aiheelliseksi varoittaa.

7. Ostokset puretaan saman tien, koska kiireessä olet varmasti pakannut pakastevihanneksia kassiin, jossa päällisin puolin katsottuna näyttää olevan talouspaperia ja nenäliinoja.

8. Säilytä ostoslistasi. Voi hyvin olla, että sen vilkaiseminen muistuttaa sinua mahdollisista ostostarpeistasi joskus myöhemmin. Jos mielesi teki kaupassa sortua heräteostoksiin, kirjaa ylös, millaisia houkutuksia kohtasit. Sitten voit kaikessa rauhassa arvioida, sisällytätkö ne seuraavalla kerralla listaan.

Huomattakoon, että yllä kirjatut vinkit ovat peräisin suurostosten amatööriltä. (Oma alani ovat siis impulssiostokset, mutta olen vaihtamassa toimenkuvaani.) Olen kiitollinen kaikenlaisesta palautteesta, omista kokemuksista, korjauksista esitettyyn jne.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vinkit kuulostaa hyviltä ja toimivilta, ite yleensä unohdan sen kauppalistan kotiin ja sitten ostankin kaikkea muka tarpeellista.Vesirokkoa taitaa olla kovasti liikkeellä. Vai on anoppi tulossa käymään, nepäs on aina odotettuja vierailuita.:/

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Moi, ei vaan mulla ei enää ole anoppia (ex-sellainen löytyy) eikä etenkään Iisalmessa asuvaa ;D Kunhan valistan sellaista, jolla mahdollisesti on, jos on :D

Uhoan vain, mutta tästä lähin palaan itse ilman ostoksia kotiin, jos lista unohtui. Oli se sen verran näppärä mukana!

junglehouse mom kirjoitti...

Vinkkiin seiska lisäys; pakkaa samaan kassiin jääkaappiin ja pakkaseen menevät ja toiseen ne, joita ei heti tarvitse kaappiin pistää, pääsee helpommalla tyhjentämällä äkkiä vain pilaantuvat jos kaksi lasta repii kotona jaloista ja kiljuu nälkäänsä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Me ollaan harrastettu vuosia lauantaiaamun Citymarket-käyntiä, ja kauhisteltu aina jälkeenpäin isoa laskua. Nyt on alettu tekemään tosiaan kunnon kauppalista etukäteen ja sitten paikan päällä vielä vertailemaan eri merkkien ja pakkauskokojen kilohintoja, niin ostosten loppusumma on pienentynyt huimasti, useita kymmeniä euroja. Toivottavasti vesirokko ei hankaloita viikon sujumista - meillä pikku potilaat usein alkavat vaatia jotain tiettyä mehua tai jugurttia jota sitten täytyy tietysti lähteä hakemaan... T. Virve

Säätäjä-Salla kirjoitti...

J. Mom, näinpä ja mielellään tietysti siksikin, että ovat sitten samaa lämpötilaa suosivat ostokset lähekkäin parantamassa toistensa säilymistä. Ei esim. kurkkua jäätelön päällä. Hyvä lisäys!

Virve, totta ja toi unohtuikin mainita. Vertailu jää yleensä kaupassa tehtäväksi. Meillä ei varmaan ole vielä kunnolla tajuttu ruveta vaateliaiksi. Tosin nyt kun tyyppi on kipeä, se on vain voi voi, jos jotain puuttuu :P Etsitään sitten kaapista jotain korvaavaa tai laitetaan joululahjalistalle! :D No ei, luulen, että nyt löytyy melkein joka lähtöön.

Z. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Z. kirjoitti...

hyviä huomioita! mua jäi naurattamaan "pateeta parsakaalista" :DD

Anonyymi kirjoitti...

Jee! Olen tukenasi, kun muutut vähitellen impulssiostajasta suunnittelevaksi suurostajaksi.

Tue säkin mua, kun muutun puolivalmisteostajasta ja pitsantilaajasta ruoka-aineostajaksi ja kokkaajaksi. ;)

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Moi ja kiitos Z!

Katleena, kiitokset tuesta (tämän ja muidenkin asioiden kanssa) ja aloitan sun tukemisen kannustamalla eli muistuttamalla, miten useasti teillä olemme syöneet todella hyvin ja pyöritty kotiin ilman valmisruoan (saati tilatun) aavistustakaan - tai jos joku aavistus on alun alkaen ollutkin, se on taitavasti naamioitu. Sullakin siellä blogissa kokeiltavan ihanan näköiset leivokset ja kakut, etenkin se kolesterolittomuus ja kalorittomuus vakuutti mut täysin ;P